Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Requiem – Antonín Dvořák

2 juni @ 20:15 - 23:00

Requiem – A. Dvořák

Vrijdag 2 juni 2023 om 20.15 uur

 

Locatie: Grote Sint-Laurenskerk in  Alkmaar

Solisten: Hanneke de Wit (sopraan), Martine Straesser (Alt), Leon van Liere (tenor) en Martijn Sanders (bas)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

Kaarten kosten €30,00, inclusief consumptie in de pauze.  CJP houders krijgen €2,50 korting. Kinderen t/m 12 jaar betalen €15,00. De kaartverkoop start 1 mei 2023. Klik hier voor meer informatie.

De tekst van het Requiem staat in het programmaboekje dat je bij het concert ontvangt. Je kunt de tekst hier alvast lezen.

Requiem – A. Dvořák

De Tsjechische componist Antonín Dvořák (1841– 1904) begon aan zijn Requiem op Nieuwjaarsdag 1890. Hij schreef het voor het beroemde Birmingham Musical Festival. Deze ‘Mis voor de Dood’ wordt algemeen beschouwd als zijn beste creatie voor zangers en orkest. Het werk wordt minder vaak uitgevoerd dan zijn Stabat Mater, dat hij  ruim 10 jaar daarvoor schreef. Het Requiem is een intens werk voor koor, solisten en groot symfonieorkest. Toen hij het componeerde was Dvořák bijna 50 jaar oud. Hij wilde er al zijn ervaringen als componist en als mens in verwerken. Zijn opvatting over de dood was berustend: ‘Een oprecht mens hoeft niet bang te zijn voor de dood. Omdat het leven op aarde zo mooi is, kunnen we moeilijk afstand doen van al het goede. Maar de dood hoort bij het leven. Het is een natuurwet die wij nederige wezens nu eenmaal moeten aanvaarden’.

Dvořâk schreef zijn Requiem niet voor de kerk maar voor de concertzaal. Dat zien we ook aan de opdeling in twee afzonderlijke delen, zodat er een pauze kan worden ingelast.

De eerste schetsen van het Requiem stonden op 1 januari 1890 op papier. Het componeren werd door diverse buitenlandse reizen onderbroken, maar eind oktober 1890 was het requiem voltooid. Bijna een jaar later, op 9 oktober, vond de première plaats bij het festival van Birmingham van 1891, waar hij het zelf dirigeerde.

 

Gegevens

Datum:
2 juni
Tijd:
20:15 - 23:00

Organisator

Toonkunstkoor Alkmaar

Locatie

Grote Sint-Laurenskerk
Koorstraat 2
Alkmaar, 1811GP Nederland
+ Google Maps