
Geschiedenis
Toonkunstkoor Alkmaar ontstond op 1 september 1874 en werd toen een afdeling van de landelijke Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Het koor vervult een prominente rol in het Alkmaarse koorleven en heeft ook een regionale uitstraling. Dat is terug te zien in het huidige ledenbestand. Ook bij de concerten mogen wij bezoekers verwelkomen van ver buiten de stadsgrenzen.
Als we terug kijken op de uitvoeringen van de afgelopen bijna 150 jaar, dan komen we veel namen van bekende dirigenten tegen, onder wie P. Koerman (1879 – 1896), J.H. Oushoorn (1900 – 1936), J. Röntgen (1936 – 1947), H. Zaal (1947 – 1954) en J. Couvée (1954 – 1965). Bijna 40 jaar stond het koor onder de bezielende leiding van Vera Groot (1965 – 2004). Ook bekende solisten verleenden hun medewerking, zoals de sopraan Isabelle Soetbroodt Piccard (in 1875), Henk Smit, Aafje Heijnis, Hanneke Kaasschieter, Charles van Tassel en meer recent Ellen Schuring en Robbert Overpelt.

In 1999 ontving het koor de koninklijke erepenning ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan. Onder leiding van Marcel Joosen werd in 2014 het 140-jarig bestaan gevierd met de uitvoering van Le Roi David van Honegger en de Hohe Messe van Bach.
Dirigent
Marcel Joosen studeerde bij Jan Pasveer aan het toenmalige Sweelinck conservatorium Amsterdam. In 1983 behaalde hij het diploma Koordirectie Uitvoerend Musicus. Een jaar eerder studeerde hij aan dit conservatorium af voor het hoofdvak piano. Hij is werkzaam als docent piano, musical en eigentijdse zang. Daarnaast is hij artistiek leider van Toonkunstkoor Alkmaar, Soli Deo Gloria Hoorn, Stem en Snaren Enkhuizen en het Pauluskoor Amstelveen.
Bij Toonkunstkoor Alkmaar is Marcel Joosen dirigent sinds 2004. Hij volgde daar Vera Groot op. Inmiddels heeft hij met dit koor in de Grote Sint Laurenskerk prachtige concerten gegeven. Composities die sinds zijn aantreden in deze kerk hebben geklonken, zijn onder meer: Ein deutsches Requiem van Brahms, de requiems van Verdi, Mozart, Bruckner en Duruflé, het Stabat Mater van Dvořák en Poulenc, The Armed Man: A Mass For Peace van Jenkins, The Music Makers van Elgar, Le Roi David van Honegger, de Hohe Messe, het Magnificat, Kantate nr 110 en het Weihnachts-Oratorium van Bach, de Messe Solennelle van Gounod, Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams, Carmina Burana van Orff, de Elias van Mendelssohn, de Messiah en het Dettingen te Deum van Händel, de Messa di Gloria van Puccini, het Magnificat van Rutter en in december 2019 Misa Criolla en Navidad Nuestra van Ramírezen Stella Natalis van Jenkins.
Bij al deze uitvoeringen verzorgde Philharmonia Amsterdam de instrumentale begeleiding. Alleen bij het laatste concert voor de corona lockdown begeleidde het Latijns- Amerikaans ensemble Los Criollos de werken van Ramírez.

Bijzondere projecten
Naast het gebruikelijke oratoriumwerk verleende Marcel Joosen ook zijn medewerking aan bijzondere projecten. Zo leidde hij in Amstelveen en Enkhuizen scratchdagen met meer dan 400 zangers en gaf concerten in Boedapest, Berlijn, Praag, Verona, Cremona, Venetië en onlangs in Wenen, waar hij onder meer de requiems van Mozart en van Fauré, de Messe Solennelle van Gounod, Die Schöpfung van Haydn, Messa di Gloria van Puccini en Laudate Dominum en Ave Verum van Mozart uitvoerde.
Ook leidde hij een uitvoering van vier koren in het Koninklijk Concertgebouw, waarbij Puccini’s Messa di Gloria en het Stabat Mater van Rossini werden uitgevoerd.