Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Missa Divi Xaverii (Zelenka) & Dettingen Te Deum (Händel)

10 december @ 14:00 - 17:00

Missa Divi Xaverii – J.D.  Zelenka

Dettingen Te Deum – G.F. Händel

Zondag 10 december 2023 om 14.00 uur

Locatie: Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

O.l.v. dirigent Marcel Joosen in samenwerking met orkest Philharmonia Amsterdam en organist Cor Brandenburg.

Solisten zijn Lauren Armishaw (sopraan), Merel van Schie (alt), Peter Vos (tenor) en Frans Fiselier (bas).

Kaarten: Standaard 32,50 / CJP 30,00 / t/m 12 jaar 16,00 euro. De prijs is inclusief een programmaboekje en een consumptie in de pauze.

Meer informatie over de kaartverkoop vind je hier.

De teksten en vertaling staan in het programmaboekje, maar je kan ze hier ook alvast lezen: Missa Divi Xaverii / Dettingen te Deum

Missa Divi Xaverii

Stel dat je Bach was, en niemand merkte het? Welkom in de vroeg-achttiende-eeuwse wereld van Zelenka (1679-1745). Begraven op kerstavond op de oud-katholieke begraafplaats in Dresden, had hij hetzelfde lot als Mozart. Niemand heeft ooit zijn graf kunnen vinden. Weinigen hebben gezocht. Na zijn dood raakte Zelenka in de totale vergetelheid. Bach was tijdens Zelenka’s leven een van de weinigen die zijn genialiteit erkenden. Pas sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw wordt zijn werk weer meer en meer uitgevoerd.

De beschadigde partituur van de Missa Divi Xaverii ZWV 12 (1729) werd lange tijd achter slot en grendel bewaard. Passages die ontbreken vanwege de beschadigde staat zijn aangevuld met secundaire bronnen of gereconstrueerd door Václav Luks (1970). De eerste uitvoering met de huidige nieuwe editie vond plaats in de zomer van 2014, tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. En nu staat het op het programma van Toonkunstkoor Alkmaar!

Dettingen Te Deum

George Frideric Handel (de Engelse naam die hij kreeg bij zijn naturalisatie in 1726) werd als Georg Friedrich Händel geboren in Halle in 1685, in hetzelfde jaar als Johann Sebastian Bach. Zijn vader, barbier en chirurg, onderdrukte zijn muzikale aspiraties, zodat de jonge Georg in het geheim studeerde. In 1702 liet hij zich, zoals zijn vader gepland had, inschrijven als student in de rechten. Maar het volgende jaar ging hij naar Hamburg, waar hij als violist en cimbalist werkzaam was bij de Opera. Vanaf 1714 woonde en werkte hij in Engeland en verkeerde als hofcomponist in de hoogste kringen. Händel heeft meer dan 600 werken nagelaten, waaronder 42 opera’s, 29 oratoria (waarvan als bekendste de Messiah), en ruim 120 cantates, trio’s en duetten.

Händel (1685-1759) schreef het Dettingen Te Deum ter ere van de overwinning van het Britse leger en bondgenoten op het Franse leger in de Slag om Dettingen op 27 juni 1743. Het Dettingen Te Deum is een grote, krijgshaftige lofrede dat na een korte instrumentale inleiding begint met het triomfantelijke, jubelende koor met trompetten en trommels: ‘We praise Thee, O God!’. Het eindigt in een prachtige uitbarsting van krachtige harmonieën: ‘O Lord, in Thee have I trusted’.

Gegevens

Datum:
10 december
Tijd:
14:00 - 17:00

Organisator

Toonkunstkoor Alkmaar

Locatie

Grote Sint-Laurenskerk
Koorstraat 2
Alkmaar, 1811GP Nederland
+ Google Maps