Vera Groot

Vera GrootVera Groot was sinds 1954 aan het Toonkunstkoor verbonden. Aanvankelijk als pianiste/begeleidster en sinds 1965 als dirigente. Naast het Alkmaars Toonkunstkoor is zij gedurende lange tijd tevens dirigente geweest van het Toonkunstkoor Den Helder en de Langedijker Oratorium Vereniging.

Onder haar altijd bezielende en inspirerende leiding zijn vele grote werken uitgevoerd zoals Te Deums van Mozart, Dvořák en Bizet, de oratoria Paulus en Elias van Mendelssohn, Requiems van Brahms, Fauré, Duruflé en Rutter. Bachcantates en Missen, waaronder de Messa di Gloria van Puccini, de Mis in D van Dvořák, de Messe Solemnelle van Gounod en de Grosse Messe in C-moll van Mozart. Daarnaast ook andere koorwerken zoals Gloria van Poulenc, Stabat Mater van Dvořák, Rossini en Poulenc, Bachs Weihnachtsoratorium, Händels Messiah, Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams, The Music Makers van E. Elgar en Magnificat van J. Rutter.

Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als dirigente van Toonkunstkoor Alkmaar ontving Vera Groot op 22 september 1990 een plaquette van de Gemeente Alkmaar, die haar werd uitgereikt door de wethouder van Culturele Zaken. Ook werd zij op deze dag onderscheiden met het honorair lidmaatschap van de Landelijke Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Op 16 oktober 1999 werd Vera Groot Koninklijk onderscheiden en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij haar afscheid in 2004 werd zij benoemd tot eredirigent van het Toonkunstkoor Alkmaar. In 2006 is zij overleden.

Over Toonkunst