Over Toonkunst

Marcel Joosen

Twee keer per jaar is de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar zo goed als uitverkocht. Dat is in december en in het voorjaar, als het Toonkunstkoor Alkmaar een concert geeft. Het koor heeft 120 zangers en zangeressen. Bij concerten wordt het koor altijd bijgestaan door het professionele orkest Philharmonia Amsterdam en professionele solisten. Sinds november 2004 staat dirigent Marcel Joosen op de bok. Door zijn enthousiaste, inspirerende wijze van repeteren en dirigeren is het koor ambitieus, en graag bereid om voor moeilijke werken met plezier een aantal dagdelen extra te repeteren.

Het repertoire van het Toonkunstkoor bestaat uit de bekende werken van oude meesters, maar het koor heeft ook met veel inspiratie en succes werken van modernere componisten uitgevoerd, zoals Arthur Honegger, Michael Tippett, John Rutter en Karl Jenkins.

Geschiedenis

Toonkunstkoor Alkmaar ontstond op 1 september 1874 en werd een afdeling van de landelijke Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Het koor vervult een prominente rol in het Alkmaarse koorleven, maar heeft ook een regionale uitstraling. Dat is terug te zien in het ledenbestand, en bij de concerten mogen wij bezoekers verwelkomen van ver buiten de stadsgrenzen.

Terugkijkend op de uitvoeringen van de afgelopen 140 jaar komen wij veel namen van bekende dirigenten tegen, onder wie P. Koerman (1879-1896), J.H. Oushoorn (1900-1936), J. Röntgen (1936-1947), H. Zaal (1947-1954) en J. Couvée (1954-1965). Bijna 40 jaar stond het koor onder de bezielende leiding van Vera Groot (1965-2004). Ook bekende solisten verleenden hun medewerking, zoals de sopraan Isabella Soetbroodt Piccard (in 1875), Henk Smit, Aafje Heijnis, Hanneke Kaasschieter, Charles van Tassel en meer recent, Ellen Schuring en Robbert Overpelt. In 1999 ontving het koor de koninklijke erepenning ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan. Onder leiding van Marcel Joosen werd in 2014 het 140-jarige bestaan gevierd met de uitvoering van Le Roi David van Honegger en de Hohe Messe van Bach.

 


Dirigent

Marcel Joosen

Marcel Joosen studeerde bij Jan Pasveer aan het toenmalige Sweelinck Conservatorium te Amsterdam koordirectie en behaalde in 1983 het diploma uitvoerend musicus. Een jaar eerder was hij afgestudeerd voor het hoofdvak piano. Hij is werkzaam als docent piano, musical en eigentijdse zang. Daarnaast is hij artistiek leider van Toonkunstkoor Alkmaar, Soli Deo Gloria Hoorn, Stem en Snaren Enkhuizen en het Pauluskoor Amstelveen. Onder zijn leiding werden zowel bekende als minder bekende werken uitgevoerd: A Child of Our Time van Tippett, Ein deutsches Requiem van Brahms, het Requiem van Verdi, Mozart en Bruckner, het Stabat Mater van Dvořák en Rossini, het Weihnachts-Oratorium van Bach, The Armed Man: A Mass For Peace van Jenkins, The Music Makers van Elgar, Le Roi David van Honegger, de Hohe Messe van Bach, Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams, de Messe Solennelle van Gounod, de Messiah van Händel en onlangs de Carmina Burana van Orff.

Naast het gebruikelijke oratoriumwerk verleende Marcel Joosen ook zijn medewerking aan bijzondere projecten. Zo leidde hij in Amstelveen en Enkhuizen scratchdagen met meer dan 400 zangers en gaf hij concerten in Boedapest, Berlijn en Praag, waar hij onder meer het Requiem van Mozart en Die Schöpfung van Haydn uitvoerde. Ook leidde hij een uitvoering van vier koren in het Koninklijk Concertgebouw. Hierbij werden Puccini's Messa di Gloria en het Stabat Mater van Rossini uitgevoerd.

Bestuur

Remco van der Kooij - Voorzitter
Hanneke Abrahamse - Vice-voorzitter
Vroni Kleverlaan - Eerste secretaris
Els Bruin - Tweede secretaris
Hens Lit - Eerste penningmeester
Avaline Roth - Tweede penningmeester
Coby Zwanenburg - Bestuurslid