Eerdere concerten

2019

Misa Criolla – A. Ramirez, Navidad Nuestra – A. Ramirez en Stella Natalis – K. Jenkins

Zondag 15 december 2019

Op zondag 15 december 2019 voerde Toonkunst Misa Criolla – A. Ramirez, Navidad Nuestra – A. Ramirez en Stella Natalis – K. Jenkins uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Aliya Akhmadeeva (sopraan), Annelies Komen (piano) en Marcel Mooibroek (trompet).

Orkest: Los Criollos (Latijns-Amerikaans ensemble) en Philharmonia Amsterdam

“Ter afsluiting van 2019 ging Het Alkmaarse koor voor een trits aan gewaagde muziekavonturen”(..) “De zes muzikanten van het Latijns-Amerikaanse ensemble Los Criollos gingen een bijzonder vruchtbare samenwerking aan met het klassiek georienteerde koor. De dames lieten de heupen speels wiegen”(…)

“In het kerstwerk Stella Natalis is de rol van de trompet een aardige en dankbare. Marcel Mooibroek moest alle registeres opentrekken voor de veeleisende partij. Lange melodische lijnen en dan weer een virtuoze werveling van noten”.

Lees de recensie van Jos Ruiters

Messa di Gloria van Giacomo Puccini en het Magnificat van John Rutter

Vrijdag 24 mei 2019

Op vrijdag 24 mei 2019 voerde Toonkunst Messa di Gloria van Giacomo Puccini en het Magnificat van John Rutter uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Hanneke de Wit (sopraan), Leon van Liere (tenor) en Frans Fiselier (bas).

Orkest: Philharmonia Amsterdam

“Hoe pakte Toonkunst Alkmaar het aan om in een concert de Italiaanse sfeer te treffen waar de Messa van Puccini om vraagt en hoe lukte het om de juiste toets te vinden voor het door en door Engelse werk van Rutter? Wel, dat bleek voor koor en orkest geen probleem te zijn. Beide groepen hadden er de inzet, de souplesse, het uithoudingsvermogen, de kunde en het enthousiasme voor. Marcel Joosen dirigeerde bezield. Hij hield zijn beide ensembles geconcentreerd bijeen in de drukkere en luidere passages maar ook- en dat is een grote kunst- in de wat rustiger delen.”(…)

“Het Toonkunstkoor Alkmaar bewees zijn publiek en de klassieke muziek vrijdagavond 24 mei jl. een grote dienst. Met de Messa di Gloria van Giacomo Puccini liet het horen dat het zijn traditie van grote klassieke koorwerken gekund en met veel verve voortzet. Met het Magnificat van John Rutter hielden Marcel Joosen en de zijnen een gloedvol betoog voor belangrijke muziek uit onze eigen tijd. Toonkunst Alkmaar hoedt de muzikale traditie maar zet zich ook in voor hedendaagse muziek. Daar kan het koor en zijn dirigent niet genoeg voor geprezen worden!”

Lees de recensie van een bezoeker

2018

Messiah van G.F. Händel

Vrijdag 7 december 2018

Op vrijdag 7 december 2018 voerde Toonkunst Messiah van G.F. Händel uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Lauren Armishaw (sopraan), Esther Kuiper (alt) , Peter Vos (tenor), Frans Fiselier (bas) en Cor Brandenburg (orgel).

Orkest: Philharmonia Amsterdam

”...Het maakte deze Messiah tot een intense belevenis, niet in de laatste plaats door het viertal dat met volle overgave ieder solistisch gedeelte van glans voorzag."(..)" Toonkunst wist de opgekropte vocale spanning uitstekend te vertalen naar beschaafde koorklanken...". (..)" Het moet voor dirigent Marcel Joosen bijzonder zijn om tijdens de concerten met zijn koor de vruchten van de punctuele voorbereiding te plukken..." (...)" En ik wil met het koor de weddenschap aangaan dat de koorpartituren voor het grootste gedeelte gesloten zouden kunnen blijven. Daarvoor is de ervaring te groot.”

Lees de recensie

Elias van F. Mendelssohn Bartholdy

Zaterdag 12 mei 2018

Op vrijdag 12 mei 2018 voerde Toonkunst Elias van F. Mendelssohn Bartholdy uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Hanneke de Wit (sopraan), Martine Straesser (alt), Peter Vos (tenor), Hans Christian Hinz (bas), Francesca Pusceddu (sopraan), Judith Subirana (alt), Jesus Hernández (tenor) en Daniël Vecht (bas).

Orkest: Philharmonia Amsterdam

”Een koor dat heel transparant, prachtig op toon en trefzeker van begin tot het einde dit werk uitvoerde. U allen kreeg heel veel ruimte van de dirigent om muziek te maken (…) De dirigent heeft heel veel gekregen, omdat u heel veel heeft gegeven (...) Prachtig op toon lukt alleen maar als je zangtechniek hebt en naar elkaar luistert. Trefzeker zingen kan alleen maar bij een uiterste concentratie worden bereikt.
Al met al van begin tot het einde op de punt van de stoel, want dit was het geval (...) Een prachtige begeleiding van Philharmonia, van verstild, bijna lamenterend, tot kleurrijk uitbundig (...) Ik herinner mij een passage waarin de alt tezamen met het orkest als eenheid naar voren kwam (...) Heel mooi om mee te maken dat de solisten in opleiding hiermee een mooie kans kregen om samen met het ‘ervaren kwartet’ muziek te maken. ”

2017

Magnificat+Kantate 110 van J.S. Bach en Dettingen Te Deum van G.F. Händel

Zondag 10 december 2017

Op vrijdag 10 december 2017 voerde Toonkunst het Magnificat+Kantate 110 van J.S. Bach en het Dettingen Te Deum van G.F. Händel uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Aliya Akhmadeeva (Sopraan), Avaline Roth (Sopraan), Martine Straesser (Alt), Peter Vos (Tenor), Frans Fiselier (Bas) en Cor Brandenburg (Orgel)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

”Het Toonkunstkoor bracht een passende Bach in en zeer verzorgde uitvoering. Een krachtige aaneenschakeling van muzikale dankbaarheid”. (…) “Avaline Roth de sopraan uit de eigen koorgelederen heeft iets jongensachtigs in haar timbre “(…)“En klank maken is Toonkunst niet vreemd. De sopranen kwamen er weer als eenheid uit naar voren en ook de mannenstemmen leverden een intens fundament.”

Lees de recensie

Carmina Burana van C. Orff en Te Deum van A. Dvořák

Vrijdag 19 mei 2017
Hohe Messe

Op vrijdag 19 mei 2017 voerde Toonkunst De Carmina Burana van C. Orff en Te Deum van A. Dvořák uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Aliya Akhmadeeva (sopraan), Joaquín Asiáin (tenor), Pieter Hendriks (bas) en Annelies Komen (piano)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

‘Het Alkmaars Toonkunstkoor mocht bij de Carmina Burana profiteren van het veelomvattende klankpalet van het symfonieorkest’…. ‘en dat maakte de uitvoering aantrekkelijk(er) en een stuk imposant(er)’… ‘Joosen wist de latente schoonheid van de Carmina los te weken van de bombastiek en deed dat op even liefdevolle als compacte wijze’…”Ieder individueel koorlid zong met zichtbare betrokkenheid’…’En het dertigtal mannenstemmen dat een prachtige prestatie leverde ‘in de kroeg’ van de Carmina’…

Lees de recensie

2016

Weihnachts Oratorium

Zondag 11 december 2016
Hohe Messe

Op zondag 11 december 2016 voerde Toonkunst het Weihnachts Oratorium van van J.S. Bach uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Caroline Stam (sopraan), Martine Straesser (alt), Robbert Overpelt (tenor), Matthijs Mesdag (bas) en Cor Brandenburg (Orgel)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

“Dirigent Marcel Joosen leidde zijn bijzonder geconcentreerde Toonkunstkoor soepel door het werk”. (…)”Het Philharmonia Amsterdam begeleidde krachtig en to the point”. (…) “Een uitmuntend solistenkwartet stond de uitvoering bij”. (…)” heb zondag geen stuk gehoord dat onder de maat bleef en dat in een concert van 3 uur lang. Deze uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium was een belevenis waarbij muzikaal alles klopte!”

Lees de recensie

Requiem van Durufle en Stabat Mater van Poulenc

Vrijdag 3 juni 2016
Hohe Messe

Op vrijdag 3 juni 2016 voerde Toonkunst het Requiem van Durufle en Stabat Mater van Poulenc uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Caroline Stam (Sopraan), Roel Stern (Dwarsfluit)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

“Toonkunstkoor, oprechte emotie (…)” (…) “ontsproot zich een boeiende uitvoering waar dirigent Marcel Joosen zijn koor magistraal liet zingen” (…) “opnieuw was het de frisheid in de koorklank die voorkwam dat het timbre door soberheid zou verkleuren”(…) “De grootse uitdaging vond het koor in het Stabat Mater van Poulenc” (…) “Joosen leverde (echter) voortreffelijk instudeerwerk af, waardoor de uitvoering in het teken stond van ongecompliceerd uitzingen” (…)

Lees de recensie

2015

Messiah van G.F. Händel

Zondag 13 december 2015
Hohe Messe

Op zondag 13 december 2015 voerde Toonkunst Händel's Messiah uit.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Ruzanna Nahapetjan (Sopraan), Martine Straesser (Alt), Peter Vos (Tenor), Frans Fiselier (Bas), Cor Brandenburg (Orgel)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

"Toonkunst maakt van Messiah een feest” () “Toonkunst Alkmaar gaf een uitstekende vertolking van dit meesterwerk, wat vooral in de gezamenlijke koorklank een eendrachtige bezieling liet horen. Het Toonkunstkoor zong als één vocaal klanklichaam. Messiah klonk als een feest: fris zonder de diepgang uit het oog te verliezen en gewichtig zonder zwaar op de hand te zijn"

Lees de recensie

Dona Nobis Pacem - R. Vaughan Williams en Messe Solennelle de Sainte Cécile - Ch. Gounod

Vrijdag 29 mei 2015
Hohe Messe

Op vrijdag 29 mei 2015 voerde Toonkunst een tweetal stukken uit in de Grote Kerk in Alkmaar: Dona Nobis Pacem - R. Vaughan Williams en Messe Solennelle de Sainte Cécile - Ch. Gounod

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Hanneke de Wit (sopraan), Leon van Liere (tenor) en Frans Fiselier (bas)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

"Het betreden van de minder geplaveide vocale paden is het Alkmaarse Toonkunstkoor niet vreemd. Dirigent Marcel Joosen programmeert vaak avontuurlijk en een tikje gewaagd en bezorgt daarmee zijn koor pittig instudeerwerk. Dat maakte het concert van afgelopen vrijdag in de Grote Kerk al meer dan de moeite waard” (...) “Een amateurkoor dat zich op één concertavond waagt aan het Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams en een mis van Gounod verdient al een pluim” (...). “Het prachtig begeleidende Philharmonia Amsterdam paste zijn volume keurig aan, zonder aan effecten bij koper en slagwerk te hoeven inboeten” (...) “Sopraan Hanneke de Wit doseerde al even fraai haar intense volume, waar bas Frans Fiselier de meest aangrijpende vocale integriteit in de strijd gooide. Zijn stem zat prachtig, wat hem de ruimte gaf voor diepzinnigheid vanuit de tekst."

Lees de recensie

2014

Hohe Messe - J.S. Bach

Vrijdag 12 december 2014
Hohe Messe

Op vrijdag 12 december 2014 voerde Toonkunst de Hohe Messe van J.S. Bach uit in de Grote Kerk in Alkmaar.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Caroline Stam (sopraan), Maaike Poorthuis (alt), Leon van Liere (tenor), Frans Fiselier (bas) en Cor Brandenburg (orgel).

Orkest: Philharmonia Amsterdam

"Telkens wanneer de twee onberispelijke Bachtrompetten hun klaterende juichkreten door de Grote Sint Laurenskerk schalden, sloeg de sfeer om van spanningsvol en zelfs wat tam naar glorieus. En zo kreeg de plechtige Hohe Messe van Bach de feestelijke toon die paste bij het jubilerende Toonkunstkoor”. (...) “ Toen de koormotor eenmaal warm gestookt was kroop het Toonkunstkoor in het Gratias agimus uit de schulp en werkte toe naar een bevrijdend slotkoor van het Gloria” (...) “Een compliment voor het batiment mannenstemmen is hier zeker op zijn plaats. Ieder jaar lijken de heren weer wat beter te worden en leveren een substantiële bijdrage aan het geheel."

Lees de recensie

 

 

Le Roi David van Arthur Honegger en Requiem van Anton Bruckner

Vrijdag 23 mei 2014
Hohe Messe

Op vrijdag 23 mei 2014 voerde Toonkunst een tweetal stukken uit in de Grote Kerk in Alkmaar: Le Roi David van Arthur Honegger en Requiem van Anton Bruckner.

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Sébastien Dutrieux (verteller), Annelies Komen (vleugel), Hanneke de Wit (sopraan), Liesbeth van der Loop (alt), Robbert Overpelt (tenor), Sam Eggenhuizen (bas/bariton)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

"Toonkunst had er weer een pittige uitdaging aan (..) zeker door sfeergevoeligheid en opbouw die dit werk (Le Roi David) tot een waar heldenepos maken.".... "Binnen de aparte bezetting blies hoboiste Dorien Jansma voortreffelijk, pianiste Annelies ondersteunde bepalend en trefzeker. De andere onbetwiste hoofdrol was voor verteller Sebastien Dutrieux."(...) "De kleurrijke uitvoering kreeg mooie schakeringen door de drie solisten"(... ) " De requiemmis van Bruckner vormde aansluitend een stemmige afsluiting. Het Toonkunstkoor klonk homogeen en veerkrachtig en kroop met een intense klank in het lijnenspel van Bruckner."

Lees de recensie

2013

Weihnachts Oratorium - Johann Sebastian Bach

Donderdag 12 december 2013
Hohe Messe

Op donderdag 12 december 2013 voerde Toonkunst het Weihnachts Oratorium van Johann Sebastian Bach uit in de Grote Kerk in Alkmaar:

Algehele leiding: Marcel Joosen

Solisten: Caroline Stam (sopraan), Esther Kuiper (alt), Robbert Overpelt (tenor), Nanco de Vries (bas), Cor Brandenburg (orgel)

Orkest: Philharmonia Amsterdam

Het Alkmaarse Toonkunstkoor maakte er terecht een muzikaal feest van […] Verrassend knap ook klonk de “echo” door een sopraan uit het koor […] Bovendien werd deze uitvoering gedragen door een indrukwekkend kwartet vocale solisten […] In het Weihnachtsoratorium paart zij (Esther Kuiper, red.) een zuiver tekstgevoel aan een veelvoud aan rijke details en een stem die erin gaat als zoete kerstkransjes.

Lees de recensie

 

 

The Armed Man: A Mass for Peace - Karl Jenkins / The musicmakers - Edward Elgar

Donderdag 31 mei 2013
Hohe Messe

Op vrijdag 31 mei 2013 voerde Toonkunst een tweetal stukken uit in de Grote Kerk in Alkmaar:

The Armed Man: A Mass for Peace - Karl Jenkins en
The musicmakers - Edward Elgar

Algehele leiding: Marcel Joosen
Solisten: Maaike Poorthuis (Alt), Feyzullah Er (Muezzin)
Orkest: Philharmonia Amsterdam

Het Alkmaarse Toonkunstkoor liet met zeer betrokken zang en inlevingsvermogen wederom horen tot de beste amateurkoren in de wijde regio Alkmaar te behoren. […] ‘The Armed Man’ vroeg het uiterste van het koor, van toontreffen tot krachtig zingen. […] Het geraffineerd samengestelde orkest Philharmonia Amsterdam mag trots zijn op zijn twee trompettisten, die ’The Armed Man’ van een bijzondere lading voorzagen. Lees de recensie

 

 

2012

Petite Messe Solennelle van Gioachino Rossini

Donderdag 13 december 2012
Hohe Messe

Op donderdag 13 december 2012 voerde Toonkunst de Petite Messe Solennelle van Gioachino Rossini uit in de Grote Kerk in Alkmaar.

Solisten: Hanneke de Wit - Sopraan, Esther Kuiper- Alt, Robbert Overpelt - Tenor, Hans de Vries - Bas.

Annelies Komen - Piano, Cor Brandenburg - Harmonium.

Algehele leiding: Marcel Joosen.

Opnieuw heeft het Toonkunstkoor Alkmaar getoond dat het op hoog niveau muziek kan maken [...] Pianiste Annelies Komen toonde zich de ideale schakel: op integere wijze wist zij zich te schikken in haar 'lot' als begeleider, om op andere momenten overtuigend en met passende flair zich in de muzikale frontlinie te begeven. [...] Het zeer helder en ritmisch zingende koor en de alt hadden het mooiste voor het laatst bewaard. [...] Ontroering en muzikale bezinning troffen elkaar in het 'Agnus Dei'. Lees de recensie

 

 

Hohe Messe (in h-moll) van J.S. Bach

vrijdag 1 juni 2012
Hohe Messe

Op vrijdag 1 juni 2012 voerde Toonkunst de Hohe Messe van J.S. Bach uit in de Grote Kerk.

Solisten: Caroline Stam, sopraan; Maaike Poorthuis, alt; Robbert Overpelt, tenor; Matthijs Mesdag, bas.

Orkest: Philharmonia Amsterdam; Orgel: Cor Brandenburg , Algehele leiding: Marcel Joosen.

Lees meer over de Hohe Messe.

"De 'Hohe Messe' van Bach staat te boek als één van de meest complexe koorwerken. Niet alleen amateurkoren bijten zich er op stuk, ook voor professionele koorzangers is het topsport. Daar was afgelopen vrijdagavond weinig van te merken. Een bomvolle Grote Sint Laurenskerk was getuige van een memorabele muziekavond, waar het Alkmaarse Toonkunstkoor een prestatie van formaat neerzette.” Lees de recensie

 

 

2011

Messiah van G.F. Händel

donderdag 15 december 2011
Messiah

Op donderdag 15 december 2011 vertolkte Toonkunst de Messiah van G.F. Händel in een uitverkochte Grote Kerk.

Solisten: Caroline Stam, sopraan; Liesbeth van der Loop, alt; Robbert Overpelt, tenor; Matthijs Mesdag, bas.

Orkest: Philharmonia Amsterdam; Orgel: Cor Brandenburg , Algehele leiding: Marcel Joosen.

"Het geheim van het Toonkunstkoor ligt in de bezetting.(...) Zo werden de koortgedeeltes het absolute hoogtepunt van deze Messiah.(...) Van warenhuis tot godshuis: het Toonkunstkoor zorgde met de sopranen als vocale pijlers voor kippenvelmomenten.” Lees de recensie

 

 

A Child of Our Time van Michael Tippett en Stabat Mater van Gioacchino Rossini

vrijdag 27 mei 2011
A Child of Our Time

Op vrijdag 27 mei 2011 stonden A Child of Our Time van Michael Tippett en Stabat Mater van Gioacchino Rossini op het programma.

Solisten: Hanneke de Wit, sopraan; Liesbeth van der Loop, alt; André Post, tenor; Matthijs Mesdag, bas. Orkest: Philharmonia Amsterdam; Algehele leiding: Marcel Joosen.

Bekijk de tekst en vertaling van A Child of Our Time of download als PDF

“Hoera! Eindelijk een oratoriumkoor dat van de platgetreden paden van het geijkte repertoire afwijkt en avontuurlijk durft te programmeren. “(…)” Het Toonkunstkoor heeft een prestatie van formaat neergezet met dit in 1944 voltooide oratorium (..) het is muziek die je moet beleven en ondergaan en Toonkunst zong dat ongegeneerd uit.” Lees de recensie

 

 

2010

Weihnachtsoratorium, J.S. Bach

Zondag 12 december 2010
Weihnachtsoratorium

Alle zes cantates werden uitgevoerd, te beginnen met de cantate voor de Eerste Kerstdag tot en met die voor Driekoningen. Dit is ongebruikelijk omdat meestal een selectie hieruit ten gehore wordt gebracht.

Solisten: Caroline Stam, sopraan; José Scholte, alt; Robbert Overpelt, tenor; Frans Fiselier, bas. Orkest: Philharmonia Amsterdam; Orgel: Cor Brandenburg; Algehele leiding: Marcel Joosen

“Vooral bij de mannenstemmen heeft Toonkunst zich verrijkt, wat maakt dat de onderlinge balans een beter uitgangspunt vormt voor de collectieve kracht (...) Fris en alert zong Toonkunst het openingskoor, een wijze van zingen die de gehele uitvoering prominent zou blijven...” Lees de recensie

 

 

Ein Deutsches Requiem, J. Brahms
Les Nuits d'Eté, H. Berlioz

Vrijdag 28 mei 2010
Ein Deutches Requiem

Op 28 mei 2010 voerde Toonkunst het Requiem van J. Brahms uit, voorafgegaan door 4 liederen van H. Berlioz, gezongen door Ellen Schuring. De sopraan sloot met dit concert haar lange en succesvolle loopbaan af.

“Het koor bracht een evenwichtige en doorleefde uitvoering van het Deutsches requiem van Brahms.(...). Een zwaarmoedige Brahms, maar niet zwaar op de hand, met een koor dat zuiver en glanzend klonk.” Lees de recensie

 

 

2009

Petite Messe Solennelle, G. Rossini

Donderdag 10 december 2009
Petite Messe Solennelle

Op 10 december 2009 vertolkte Toonkunst de Petite Messe Solennelle van G. Rossini. Het koor werd begeleid door piano en harmonium, de oorspronkelijke bezetting.

“Deze uitvoering van de Petite Messe Solennelle was een feest voor het oor. (...). Marcel Joosen heeft er zijn eerste lustrum bij het koor waardig mee gevierd." Lees de recensie

 

 

 

Requiem van Verdi

Vrijdag 15 mei 2009
Requiem van Verdi

Op 15 mei 2009 klonk Toonkunst tijdens het jubileumoncert door het Requiem van G. Verdi uit te voeren.

“Het Toonkunstkoor Alkmaar bewees eens te meer zijn bestaansrecht als groot symfonisch koor. Het koor sloot ook fluisterzacht af. Een moment van onaardse schoonheid vond ik dit pianissisimo, voortgebracht door een grote groep goed getrainde zangers! Dank u wel Toonkunst!” Lees de recensie

Donateur worden?

Random foliage

Voor �25,00 per jaar kunt u donateur worden. Hiermee steunt u ons en kunt u per concert 2 plaatsen reserveren. Word donateur

Overig